Какво е Великден без козунак! За да направите прекрасен пухкав козунак основното правило е да използвате само кечиствени съставки.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура, това е изключително важно!

Отделете 200 ml от млякото, а останалото количество затоплете до телесна температура. Разтворете в него маята с 1 с.л. захар и оставете да шупне. Разбийте захарта и яйцата, като отделите един жълтък за намазване. Добавете към тях и заделеното мляко.

Пресейте 1 kg от брашното няколко пъти, тъй като е важно за да стане козунака пухкав. Направете кладенче и сложете в него щипка сол, ванилията и разтопеното масло.

Прибавете яйчено-млечната смес и започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяте и от млякото с маята.

И сега идва другият важен момент – месенето. Месете до поемане на всички продукти и получаване на тестена топка. Вземете от останалите 200 g брашно и поръсете върху масата или кухненския плот. Сложете топката тесто и месете енергично, като междувременно мажете ръцете си с олио. Целта е да вкарате олиото в тестото, разтегляйте с ръце в една посока и месете около 15-20 минути до пълното усвояване на мазнината. Трябва да ви се получи меко, еластично и гладко тесто. Колкото повече месите тестото, толкова козунакът Ви ще стане по-въздушен.

Сложете го в подмазана с олио дълбока купа, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса за около 2 часа. Тестото трябва да удвои обема си.

След като втаса извадете го, изкарайте въздуха като го натиснете леко с кокалчетата на пръстите и разделете на 8 еднакви по големина тестени топчета. От това тесто ще направите два големи козунака.

Готовите топчета  размесете с нарязан на парченца локум и оформете на дълги фитили.

Оплетете 4 бр. от фитилите и оформете козунака. Може да оформите на плитка или оплетените фитили да увиете и оформите в кръгла форма.

По същия начин направете и другия козунак. Поставете козунаците във форми, покрити с хартия за печене, покрийте отново с домакинско фолио и оставете да втасат за още 1 час.

Разбийте отделения жълтък и намажете с него козунаците. Поръсете с кристална захар.

Сложете козунаците да се пекат във фурна с вентилатор на 170 градуса за около 40 – 50 минути. Наблюдавайте ги по време на печенето, ако започнат да прегарят отгоре, покрийте ги с алуминиево фолио.

Извадете готовите козунаци, махнете хартията за печене и поставете върху метална скара да се охладят.

Светли и благословени празници!