Нашата история

Клиентите ни са свикнали с присъствието на захарни изделия с бранд „Кристал“ и едва ли се замислят, какъв е бил пътя преди да се появят те – вафли „Марица“, шоколадови бонбони „Тримонциум“, бонбони „Амфора“, Чаени бисквити, обикновени бисквити, тунквани бисквити „Сюрприз“, известните бонбони топка и много други незабравими сладки изкушения.

А историята на бранда „Кристал“ започва преди повече от век, всъщност метаморфозите са много повече от смяната на имената. Но да започнем… с началото.

1895 г.

Началото

На 14 Октомври 1914 година се слага началото на захарното производство в гр. Пловдив. Но идеята за откриване на захарна фабрика в страната датира още от 1863 година, когато Петко Славейков се изказва в своя вестник „Гайда” по този въпрос. По стечение на обстоятелствата тази идея се подновява в Пловдив от видния възрожденец и родолюбец Христо Г. Данов, който заедно с други общественици през 1895 година полага началото на дружество „Захар” с основен капитал от 2 милиона златни лева.

Въпреки добрите намерения обаче дружество „Захар” не получава концесия за строеж на захарна фабрика.

1911-1914 г.

Изграждане

През 1911 г.  след 16-годишна полемика на 25.03.1911 г. се съобщава, че: “Захарна фабрика ще бъде построена в Пловдив”. И в края на септември строителството на фабриката започва.

Датата на започването на първата захародобивна кампания е 14 октомври 1914 година. В просторните зали на фабриката започват работа стотици мъже и жени.

По това време в Пловдив в Захарната фабрика се е произвеждала само захар. А на метри от нея е имало по-малко занаядчийско производство на захарни изделия, за което ще стане дума по нататък.

1914-1947 г.

Трудните години

Следват тежки години на войни и трудности и през 1925г собствениците продават своите акции на Белгийско-италианско дружество. Смеем да мислим, че още от тогава датират рецептите за шоколадовите кувертюри на захарните изделия, чието производство започва няколко години по-късно.

След края на Втората световна война, започва период на пробуждане и подем.

През 1947г. следва национализация и „Кооперативна Захарна Фабрика“ предава своята собственост на държавата. Създадено е ново предприятие „Захарна Фабрика – Васил Коларов“

1953 г.

Нова страница в историята: Захарен Комбинат „В. Коларов“

Редно е на захарните изделия да отделим специално внимание и стигаме до 1953г., когато към захарната фабрика се присъединява ДИП „Рекорд“ фабрика за производство на захарни изделия и се основава Захарен Комбинат  „В. Коларов“ с основна дейност производство на захар и захарни изделия.

Но първите сведения за производство на захарни изделия в новоприсъединилото се дружество Рекорд са много по-отдавна. Преди това се е казвало „Фабрика Нимис Авдала и синове- за захарни изделия“ , а в доклад от 1942г. се казва че „ Предприятието съществува от 57години., т.е. от 1885г., и се занимава с производство на шоколадови и захарни изделия, мармалади, бисквити, сухари, вафли и др.“. Под думата предприятие, тогава се е разбирало далеч по-малко производство с основно ръчен и типично занаядчииски труд.

1953 г.

Стремителен разтеж и развитие

След сливането на двете компании, започват стремителните иновации и внедряване на нови мощности актуални за времето си в производството на захарни и шоколадови изделия.

1956 г.

Вафли Марица

През 1956г. към фабриката за захар се организира ново производство на кремови вафли. Смятаме, че именно от тогава започва производството на вафли Марица.

1958 г.

Шоколадови бонбони Тримонциум

През 1958 се пристъпва и към производство на шоколадови бонбони, като първата година са произведени едва 6 000кг. бонбони, но с редица подобрения и иновации след 1966г. производството достига 1 512 00кг.

Шоколадовите бонбони създават име и авторитет на компанията и печелят редица отличия и медали, а едни от първите произвеждани бонбони са „Тримонциум“, „Пловдив“,  „Мир“, „Златна Тракия“.

Бонбоните Тримонциум донасят на компанията първият, но не и последен, златен медал получен  от  XIX Международен Пловдивски Панаир.

1962-1965 г.

Чаени и обикновени бисквити

 А през 1963г. поради голямото търсене на бисквити на пазара, ръководството подобрява материалната база на това производство и се стартира производство на бисквити в нов цех с най-модерна инсталация. По това време вече се произвеждат обикновени и чаени бисквити, но се създават и различен асортимент от бисквити, сред които са и бисквитиера „Лукс“  опаковката, на която е удостоена с награда „Златни ръце“ през 1969г.. Бисквити Лукс получават и златен медал на изложбата на захарни изделия през 1973г. в Братислава. Тази опаковка пазим и до днес като скъп и ценен експонат.

Данни за производството на локум и халва на територията на новото дружество има още от 1957г., когато са се произвеждали едва 652 000кг. локум, но след реконструкция на производствените мощности и внедряване на нови технологии през 1968г., капацитета достига до 2 400 000 кг. локум и над 3 пъти увеличение на производството на халва.

1971 г.

Шоколадови бонбони Амфора

Друга важна дата в традиционното за нас производство на шоколадови бонбони е 11.11.1971 г., когато е направена първата копка в строежа на нов цех за производство на шоколадови изделия.

В просторните производствени помещения са монтирани модерни машини, а гордостта е съвременната за ония години поточна линия „ОКА – Зьолих – Льош“ и нови производствени линии специално за шоколадови бонбони, с които се постига богато разнообразие от различни вкусове шоколадови бонбони, които правим и до днес.

В този период са разработени и нови 8 рецепти за шоколадови бонбони носещи имената на части от Тракийското съкровище и древни гръцки богини. От всички тях във времето като най-любим е останал вкусът на шоколадови бонбони Амфора. С високата си степен на механизация, машините заменят ръчния труд, но любовта и майсторлъка, който влагаме в производството си, не може да бъде заменен от никоя машина. И до днес се е запазил оригиналния леко конячен вкус на бонбони Амфора, чиято рецепта се пази в тайна от десетилетия.

За следваащите 6 години се внедряват в производство 23 нови асортимента шоколадови изделия, част, от които можете да намерите в портфолиото ни.

1995 г.

Тунквана изненада в кутия – Сюрприз

През 1995г. е разработена рецептата и започва производството на първите в България тунквани бисквити с марка “Сюрприз”. Познати и до днес с изненадващо добрия си баланс между хрупкава бисквитка и нежен шоколад. Очевидци разказват и до днес, как нашите бисквити “Сюрприз” са станали толкова популярни, че пред завода са се виели дълги опашки от чакащи да закупят сладките изкушаващи бисквитки.

1997 г.

„Захарен комбинат Кристал“ АД

През 1997г. дружеството става акционерно и се преименува на „Захарен комбинат Кристал“ АД, което име е познато и до днес, въпреки че през 2007г. се променя на „Захарен комбинат Пловдив“ АД. Но въпреки отпадането на Кристал от официалното име, логото Кристал се запазва върху опаковките на всички захарни изделия произвеждани във фабриката и е гарант за качество и традиция.

В годините гордост за нас стават деветте златни медала от Международния Пловдивски Панаир и редица международни признания.

Но най-важното признание за нас, е това на нашите потребители останали верни на вкуса, който се крие зад васеки продукт със знак Кристал – шоколадови изделия, бонбони, бисквити, сухи пасти, локум и вафли.

2022 г.

Продължаваме традициите

През 2022 г. „ЗИВ“ ЕООД придоби бизнеса със захарни изделия под марка „Кристал“.

Дружеството придоби всички търговски марки и промишлени дизайни на захарни и шоколадови изделия в т.ч. – „КРИСТАЛ“, „КРИСТАЛ Захарен Комбинат ПЛОВДИВ“, „Амфора“, „Сюрприз“, „Чаени бисквити“, „Обикновени бисквити ЗАХАРЕН КОМБИНАТ“, „Тримонциум“,“Цветен локум Кристал“, „Марица“, „БонБон“, „Топката Кристал“, „Крайморие“, „Гергана“ и други.

Покупката на машините за производство на захарни и шоколадови изделия с посочените марки, технологична документация, ноу-хау и комуникации свързани с тези продукти гарантира на потребителите на продукти с бранд „Кристал“, че те няма да променят автентичният си вкус и ще продължат да са със същото високо качество.